De Mediacast

De Mediacast
By KRO-NCRV
About this podcast
Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.
Latest episodes
Feb. 16, 2018
Vandaag in het Mediaforum gaat het over 2 mannen die gisteren zijn opgestapt; Jan Hoekema en Erland Geljaard.
Feb. 14, 2018
De Volkskrant had twee primeurs deze week, met als resultaat een emotionele Halbe Zijlstra die opstapt en de bekendmaking van Margriet van der Linden als presentatrice van een talkshow. Wij praten erover met Jan Slagter, Theo Hofstee en Vreneli Stadelmaier.
Feb. 12, 2018
Maakt niet uit welke krant je pakt, maar ze lachen je toe: onze olympiërs. De Spelen zijn weer begonnen en alle media zijn er mee bezig, van alle kanten wordt er verslag gedaan. Maar wat vinden we van die verslaggeving? Want over sportjournalistiek zijn de meningen altijd verdeeld. Wij praten hierover met Arno Kantelberg van Esquire. Ook aan tafel president-directeur van ProRail Pier Eringa.
Feb. 9, 2018
De omroepen pakken net als andere jaren weer flink uit voor de Olympische Spelen. Ze belichten niet alleen alle sportprestaties, maar ook allerhande randzaken. Maar dit jaar is het voor het eerst dat de NOS de secundaire uitzendrechten heeft. Dit betekent dat niet alles live kan worden uitgezonden, en dat de NOS van een aantal sporten alleen samenvattingen heeft. De echte uitzendrechten zijn in handen van Eurosport. Live ijshockey, skicrosss en snowboard zijn daar bijvoorbeeld te zien. Wij praten hierover met voetbalverslaggever Willem Vissers en met Bart Veldkamp.
Feb. 8, 2018
“Het was hij of ik” Marco Kroon spreekt vandaag exclusief in het AD. De krant publiceert een twee pagina’s tellende verklaring van Kroon waarin hij zich uitspreekt over het geweldincident in Afghanistan waarbij hij in 2007 betrokken was. Stukje bij beetje komt er meer informatie over dit ‘incident’ naar buiten. Kroons advocaat, Geert Jan Knoops liet ons weten dat er een lek was en dat Kroon daarom nu deze verklaring aan het AD gaf. Maar, hoe check je een verhaal als dit? En geeft het AD verhaal teveel ruimte aan Kroon? We spreken met Paul van Gessel van RTV NH en Gert-Jaap Hoekman van Nu.nl.
Feb. 7, 2018
Hiddema én Thierry Baudet blijven verwijzen naar de onderzoeken die er zijn met betrekking tot de relatie ras en IQ. Maar bij de verwijzing naar die onderzoeken blijft het steeds, terwijl journalisten graag willen weten of dit ook het standpunt van Thierry Baudet is. Tot ergernis van Baudet zelf. Het zijn andere partijen die ons racisme aansmeren, net als jullie de media. Dat zei Thierry Baudet. Heeft hij een punt? We praten erover met Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland en Tom-Jan Meeus van NRC. Ook aan tafel VVD-politica Annemarie Jorritsma.
Feb. 6, 2018
Van mecenas naar sjoemelfilantroop. Het radioprogramma Argos, de Groene Amsterdammer en onderzoeksplatform Investico berichtten dit weekend over de Joop van den Ende Foundation, die niet voldoet aan de regels van de Belastingdienst. Joop van den Ende was not amused. Hij noemt de uitzending “bewust manipulatie van de waarheid.” Heeft Van den Ende gelijk? We praten erover deze Mediacast met Paul Römer, directeur NTR en Martha Riemsma, hoofdredacteur De Twentsche Courant Tubantia.
Feb. 5, 2018
Vandaag is de laatste dag dat politieke partijen hun kandidatenlijst kunnen inleveren voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. En daarmee is de race naar de verkiezingen nu echt begonnen. De media lopen intussen al aardig warm voor 21 maart. We praten erover met Wouter de Winther, politiek verslaggever voor de Telegraaf en Sjors Frolich, hoofdredacteur van BNR. Ook aan tafel Joost Eerdmans, wethouder van Rotterdam namens Leefbaar Rotterdam
Feb. 2, 2018
Het boek van Willem Vermeend over cybersecurity wordt uit de handel genomen, volgens de oud- minister is dit zijn eigen beslissing. Er zou sprake zijn van plagiaat. Vandaag in het Mediaforum Bert Huisjes, hoofdredacteur van WNL en Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur en Spraakmaker Arno Visser.
Feb. 1, 2018
Het Staatstoezicht op de Mijnen geeft een persconferentie met daarin het advies over de gaswinning in Groningen. Dit advies is het directe gevolg van de aardbeving bij Zeerijp. In deze Mediacast de eerste reacties van: Reinalda Start, schrijver van ‘De gaskolonie: van nationale bodemschat tot Groningse tragedie’, Jos Aartsen, van UMCG, cabaretier Freek de Jonge en hoofdredacteur van Het Parool Ronald Ockhuysen.