De Mediacast

By NPO Radio 1 / KRO-NCRV

About this podcast   Dutch    Netherlands

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.
89 episodes · since Jan, 2018
May 25, 2018
We kunnen er niet omheen, zeker niet vandaag. De nieuwe privacywet. Maar zouden we er volgende week ook nog wat van horen? Het FD heeft vandaag nieuws over de Autoriteit Persoonsgegevens, de organisatie die het allemaal moet gaan controleren. Die blijken er helemaal niet klaar voor te zijn. Deskundigen in de krant spreken zelfs van een 'vleugellamme Autoriteit Persoonsgegevens.'
May 23, 2018
Cees Grimbergen werd afgelopen vrijdag de Tweede Kamer uitgezet bij een hoorzitting over pensioen. Omroep Max heeft beklag gedaan bij Tweede Kamer, en bij voorzitter van de commissie Rog. Hij had toestemming, mocht draaien, maar werd er bij rumoer meteen uitgezet. Dat bedrijven en de politiek journalisten steeds minder nodig hebben om hun verhaal naar buiten te brengen is iets wat je niet zomaar verandert - vandaag staat er ook een stuk in de Volkskrant over de sociale media ambassadeurs van het AMC Amsterdam die positieve verhalen twitteren - dus het aandeel negatief dat door journalisten wordt verspreid, zal alleen maar groter worden. In het Mediaforum hebben we het over deze ontwikkeling met onderzoeksjournalist Sanne Terlingen en Jan Slagter van Omroep Max.
May 22, 2018
Afgelopen zondag zou Simone van Saarloos te gast zijn in het programma Buitenhof om te praten over het politieke engagement van de millennial-generatie. Alleen, Van Saarloos zou dan aan tafel zitten met twee andere vrouwen en dat deed de Buitenhof redactie besluiten dat 1 van die vrouwen plaats moest maken voor een man. Anders zou het teveel een ‘vrouwenonderwerp’ worden. We bellen met Simone van Saarloos, filosoof en columnist voor het NRC en we praten erover met ons nieuwe Mediaforumlid Barbara Barend en Sjirk Kuijper van het Nederlands Dagblad.
May 18, 2018
U heeft er even op moeten wachten maar morgen wordt het dan eindelijk de mooiste dag uit het leven van de Britse prins Harry en zijn American Beauty Meghan Markle. Grote kans dat u inmiddels alles van ze weet, want na weken van voorbeschouwen hebben de media hun kookpunt bereikt. Morgen komt de ontlading met het nieuwste koninklijke droomhuwelijk. Maar wat vinden we hier eigenlijk van? We praten in het Mediaforum met Yoeri Albrecht, directeur debatcentrum De Balie en met Paul van Gessel, algemeen directeur AT5/NH.
May 15, 2018
Eindelijk was het dan zover: De eerste uitzending van M met presentator Margriet van der Linden op de plek van De Wereld Draait Door. Er lag veel druk op de uitzending en er waren hoge verwachtingen, maar heeft de show het waargemaakt? Dat en meer in de mediacast met tv-recensent Angela de Jong en Wouter de Winther, politiek commentator van De Telegraaf.
May 14, 2018
‘Aapjes kijken’ noemde ze het op social media. Voor 89 euro konden lezers van Dagblad Trouw een kijkje nemen in de volkswijk, onder begeleiding van twee ex-journalisten. Binnen een dag werd ‘de journalistiek dagtocht’ door de armste wijk van Nederland, het Rotterdamse Crooswijk, afgeblazen. Want de organisatie kreeg de storm van social media op hun dak. Daar praten we over met WNL-baas Bert Huisjes en mediakenner Jan-Kees Emmer in deze Mediacast.
May 11, 2018
Is No Surrender oprichter Klaas Otto nou wel of niet echt een zware jongen? En is majoor Marco Kroon nou wel of niet ontvoerd in Afghanistan? Kregen de commando’s bij de bestorming bij de Punt nou wel of niet het bevel de Molukse kapers te doden? Belangrijke kwesties blijven hangen in een welles-nietes-discussie. Hoe kom je als journalist achter de waarheid als iedereen elkaar tegenspreekt? Daar praten we over met journalist en interviewer Frénk van der Linden en RTV NH baas Paul van Gessel.
May 10, 2018
Nog ruim een maand heeft GeenStijl om in totaal 300.000 handtekeningen te verzamelen voor een referendum over de donorwet. Dan is namelijk de wettelijke termijn van zes weken voorbij, maar ze moeten vooral ook opschieten omdat het raadgevend referendum binnenkort waarschijnlijk niet meer bestaat. Dus wordt er campagne gevoerd voor handtekeningen. Maar hoe doet GeenStijl dat precies? En moeten ‘de oude media’ aandacht geven aan de actie? Daar praten we over in de Mediacast met TV-maker Erik Noomen en Kees Boonman, journalist en politiek commentator.
May 9, 2018
Journalisten moeten steeds meer in minder tijd. Een berichtje hier, een artikeltje daar en dan nog even een ankeilertje of toch nog even tweeten. Alles moet razend snel, zo omschrijft een journalist het huidige werktempo op de mediasite Villamedia. Vanavond is er een debat over deze snelheid Amsterdamse Stadsschouwburg, mede mogelijk gemaakt door de KRO-NCRV. Is het werkelijk een probleem? En is het hoge tempo het resultaat van het internet? Daar praten we over met Gert-Jaap Hoekman van nu.nl en de directeur van Debatcentrum de Balie, Yoeri Albrecht.
May 8, 2018
Gisteren was de laatste aflevering van het MAX-programma Zwarte zwanen te zien op tv. Cees Grimbergen dook voor de omroep in ons pensioenstelsel en vervolgens openende zich volgens hem een beerput. Hoe zit dat eigenlijk in het pensioenwereldje? Dat en de Volkskrant schrijft vanochtend over drie voormalige officieren die hebben verklaard dat ze van te voren de instructie hebben gekregen dat de kapers doodgeschoten moesten worden. Oud nieuws? Of toch nog steeds van groot belang? De Mediacast met Jan Slagter van Omroep Max en journalist Marc Chavannes.
Disclaimer: The podcast and artwork embedded on this page are from NPO Radio 1 / KRO-NCRV, which is the property of its owner and not affiliated with or endorsed by Listen Notes, Inc.