Slumpens Hjältar

By Jenny Burman

About this podcast   Swedish    Sweden

Slumpens Hjältar är en podcast om livräddande civilkurage. Här möter du människor som var på plats när det gällde, som agerar och i ibland till och med riskerar sina egna liv för att hjälpa till. I varje avsnitt medverkar en expert som bidrar med relevant kunskap.

May 15, 2018
Under en morgonpromenad hamnar Klara mitt i en dramatisk livräddning. Hjärtat hos på en 19-åring kille har stannat och Klara är den enda på plats som behärskar hjärtlungräddning. Ambulansen dröjer och läget är kritiskt.
May 8, 2018
En ung kille blir dumpad av sin tjej och dricker sig stupfull. Mitt i natten ska han åka hem med t-banan, men ramlar medvetslös ner på spåret. Ella och Lea är på väg hem från fest och är de enda som ser vad som händer.
May 1, 2018
Katarina går ut till bilen för att hämta sin mobil som hon glömt. Plötsligt hör hon en tjej ropa på hjälp. När hon kommer närmare ser hon två killar som sliter i kläderna på en tjej som ligger på marken. Under ingripandet blir hon själv misshandlad.
April 24, 2018
Det är kravaller i Rinkeby. Stämningen är hotfull med stenkastning, plundring och bilar i brand. Plötsligt ger sig ett 20-tal personer på och misshandlar en ensam ung man. Chaima förstår att det här kommer sluta illa och ingriper med stort civilkurage.
April 17, 2018
Hassans berättelse ger inblick i ett fasansfullt terrordåd, starka möten på akutmottagningen och hur terroristen åkte fast. Det är en helt osannolik berättelse om bristerna i svensk sjukvård och om frånvaron av svenska myndigheter i ett krisläge.
April 10, 2018
Plötsligt befinner sig Hassan mitt i ett terrordåd. När han försöker rädda en kvinna som fått halsen uppskuren tar han emot flera knivhugg från terroristen. Mirakulöst lyckas han i sista sekund rädda sin sambo från att bli terroristens nästa offer.
March 8, 2018
Stina Nordström hann ta skydd när lastbilen dundrade förbi. När hon tittar upp ser hon en pojke som av lastbilens kraft har slungats ur sin vagn och fastnat med huvudet i ett plexiglas. Hon skyndar till pojken för att hjälpa honom.
Feb. 21, 2018
Bine Forsberg var med om det som är alla föräldrars mardröm när hennes tvååring sätter i halsen. Det hade förmodligen slutat riktigt illa om inte Bine varit så handlingskraftig. Camilla Thurell från LifeInMind bidrar med livsviktig kunskap om livräddning.
Feb. 21, 2018
Martin Hauffman kom till platsen bara några sekunder efter att bilen kört in i en betongpelare. Med stort mod och mycket kunskap hjälper Martin pappan och flickan, som är svårt fastklämd. Henning Landin som arbetar i akutbil berättar vad man ska göra - och inte göra - vid trafikolyckor.
Feb. 21, 2018
Precis som alla gäster har jag också ingripit när en människas liv är i fara och i det här avsnittet berättar jag om mannen som jag hindrade från att ta sitt liv. Jag berättar också om varför det är så viktigt med civilkurage och att vi ser varandra och vad du kan förvänta dig av varje avsnitt.
Disclaimer: The podcast and artwork embedded on this page are from Jenny Burman, which is the property of its owner and not affiliated with or endorsed by Listen Notes, Inc.